गंगा माँ के 108 नाम -108 names of Ganges Maa - ॐ जय माता दी ॐ

Latest:

Translate

Search This Blog

“ सर्वमङ्गलमाङ्गल्ये शिवे सर्वार्थसाधिके । शरण्ये त्र्यम्बके गौरि नारायणि नमोऽस्तु ते ॥

Friday, 15 May 2020

गंगा माँ के 108 नाम -108 names of Ganges Maa



1. जान्हवी – एक बार जह्नु ऋषि यज्ञ कर रहे थे और गंगा के वेग से उनका सारा सामान बिखर गया। गुस्से में उन्होंने गंगा का सारा पानी पी लिया। जब गंगा ने क्षमा मांगी तो उन्होंने अपने कान से उन्हें वापस बाहर निकाल दिया और अपनी बेटी माना। इसलिए इन्हें जान्हवी कहा जाता है।

2. शिवाया – गंगा नदी को शिवजी ने अपनी जटाओं में स्थान दिया है। इसलिए इन्हें शिवाया कहा गया है।

3. पंडिता – ये नदी पंडितों के सामान पूजनीय है इसलिए गंगा स्त्रोत में इसे पंडिता समपूज्या कहा गया है।

4. मुख्या – गंगा भारत की सबसे पवित्र और मुख्य नदी है। इसलिए इसे मुख्या भी कहा जाता है।

5. हुगली – हुगली शहर के पास से गुजरने के कारण बंगाल क्षेत्र में इसका नाम हुगली पड़ा। कोलकत्ता से बंगाल की खाड़ी तक इसका यही नाम है।

6. उत्तर वाहिनी – हरिद्वार से फर्रुखाबाद , कन्नौज, कानपुर होते हुए गंगा इलाहाबाद पहुंचती है। इसके बाद काशी (वाराणसी) में गंगा एक वलय लेती है, जिससे ये यहां उत्तरवाहिनी कहलाती है।

7. मंदाकिनी – गंगा को आकाश की और जाने वाली माना गया है इसलिए इसे मंदाकिनी कहा जाता है। आकाश में फैले पिंडों व तारों के समुह को जिसे आकाश गंगा कहा जाता है। वह गंगा का ही रूप है।

8. दुर्गाय – माता गंगा को दुर्गा देवी का स्वरुप माना गया है। इसलिए गंगा स्त्रोत में इन्हें दुर्गाय नमः भी कहा गया है।
9. त्रिपथगा – गंगा को त्रिपथगा भी कहा जाता है। त्रिपथगा यानी तीन रास्तों की और जाने वाली। यह शिव की जटाओं से धरती, आकाश और पाताल की तरफ गमन करती है।

10. भागीरथी – पृथ्वी पर गंगा का अवतरण राजा भागीरथ की तपस्या के कारण हुआ था। इसलिए पृथ्वी की ओर आने वाली गंगा को भागीरथी कहा जाता है।

NO
NAME MANTRA
ENGLISH NAME MANTRA
1.
ॐ गङ्गायै नमः।
Om Gangayai Namah।
2.
ॐ त्रिपथगादेव्यै नमः।
Om Tripathagadevyai Namah।
3.
ॐ शम्भुमौलिविहारिण्यै नमः।
Om Shambhumauliviharinyai Namah।
4.
ॐ जाह्नव्यै नमः।
Om Jahnavyai Namah।
5.
ॐ पापहन्त्र्यै नमः।
Om Papahantryai Namah।
6.
ॐ महापातकनाशिन्यै नमः।
Om Mahapatakanashinyai Namah।
7.
ॐ पतितोद्धारिण्यै नमः।
Om Patitoddharinyai Namah।
8.
ॐ स्रोतस्वत्यै नमः।
Om Srotasvatyai Namah।
9.
ॐ परमवेगिन्यै नमः।
Om Paramaveginyai Namah।
10.
ॐ विष्णुपादाब्जसम्भूतायै नमः।
Om Vishnupadabjasambhutayai Namah।
11.
ॐ विष्णुदेहकृतालयायै नमः।
Om Vishnudehakritalayayai Namah।
12.
ॐ स्वर्गाब्धिनिलयायै नमः।
Om Svargabdhinilayayai Namah।
13.
ॐ साध्व्यै नमः।
Om Sadhvyai Namah।
14.
ॐ स्वर्णद्यै नमः।
Om Svarnadyai Namah।
15.
ॐ सुरनिम्नगायै नमः।
Om Suranimnagayai Namah।
16.
ॐ मन्दाकिन्यै नमः।
Om Mandakinyai Namah।
17.
ॐ महावेगायै नमः।
Om Mahavegayai Namah।
18.
ॐ स्वर्णशृङ्गप्रभेदिन्यै नमः।
Om Svarnashringaprabhedinyai Namah।
19.
ॐ देवपूज्यतमायै नमः।
Om Devapujyatamayai Namah।
20.
ॐ दिव्यायै नमः।
Om Divyayai Namah।
21.
ॐ दिव्यस्थाननिवासिन्यै नमः।
Om Divyasthananivasinyai Namah।
22.
ॐ सुचारुनीररुचिरायै नमः।
Om Sucharuniraruchirayai Namah।
23.
ॐ महापर्वतभेदिन्यै नमः।
Om Mahaparvatabhedinyai Namah।
24.
ॐ भागीरथ्यै नमः।
Om Bhagirathyai Namah।
25.
ॐ भगवत्यै नमः।
Om Bhagavatyai Namah।
26.
ॐ महामोक्षप्रदायिन्यै नमः।
Om Mahamokshapradayinyai Namah।
27.
ॐ सिन्धुसङ्गगतायै नमः।
Om Sindhusangagatayai Namah।
28.
ॐ शुद्धायै नमः।
Om Shuddhayai Namah।
29.
ॐ रसातलनिवासिन्यै नमः।
Om Rasatalanivasinyai Namah।
30.
ॐ महाभोगायै नमः।
Om Mahabhogayai Namah।
31.
ॐ भोगवत्यै नमः।
Om Bhogavatyai Namah।
32.
ॐ सुभगानन्ददायिन्यै नमः।
Om Subhaganandadayinyai Namah।
33.
ॐ महापापहरायै नमः।
Om Mahapapaharayai Namah।
34.
ॐ पुण्यायै नमः।
Om Punyayai Namah।
35.
ॐ परमाह्लाददायिन्यै नमः।
Om Paramahladadayinyai Namah।
36.
ॐ पार्वत्यै नमः।
Om Parvatyai Namah।
37.
ॐ शिवपत्न्यै नमः।
Om Shivapatnyai Namah।
38.
ॐ शिवशीर्षगतालयायै नमः।
Om Shivashirshagatalayayai Namah।
39.
ॐ शम्भोर्जटामध्यगतायै नमः।
Om Shambhorjatamadhyagatayai Namah।
40.
ॐ निर्मलायै नमः।
Om Nirmalayai Namah।
41.
ॐ निर्मलाननायै नमः।
Om Nirmalananayai Namah।
42.
ॐ महाकलुषहन्त्र्यै नमः।
Om Mahakalushahantryai Namah।
43.
ॐ जह्नुपुत्र्यै नमः।
Om Jahnuputryai Namah।
44.
ॐ जगत्प्रियायै नमः।
Om Jagatpriyayai Namah।
45.
ॐ त्रैलोक्यपावन्यै नमः।
Om Trailokyapavanyai Namah।
46.
ॐ पूर्णायै नमः।
Om Purnayai Namah।
47.
ॐ पूर्णब्रह्मस्वरूपिण्यै नमः।
Om Purnabrahmasvarupinyai Namah।
48.
ॐ जगत्पूज्यतमायै नमः।
Om Jagatpujyatamayai Namah।
49.
ॐ चारुरूपिण्यै नमः।
Om Charurupinyai Namah।
50.
ॐ जगदम्बिकायै नमः।
Om Jagadambikayai Namah।
51.
ॐ लोकानुग्रहकर्त्र्यै नमः।
Om Lokanugrahakartryai Namah।
52.
ॐ सर्वलोकदयापरायै नमः।
Om Sarvalokadayaparayai Namah।
53.
ॐ याम्यभीतिहरायै नमः।
Om Yamyabhitiharayai Namah।
54.
ॐ तारायै नमः।
Om Tarayai Namah।
55.
ॐ पारायै नमः।
Om Parayai Namah।
56.
ॐ संसारतारिण्यै नमः।
Om Sansaratarinyai Namah।
57.
ॐ ब्रह्माण्डभेदिन्यै नमः।
Om Brahmandabhedinyai Namah।
58.
ॐ ब्रह्मकमण्डलुकृतालयायै नमः।
Om Brahmakamandalukritalayayai Namah।
59.
ॐ सौभाग्यदायिन्यै नमः।
Om Saubhagyadayinyai Namah।
60.
ॐ पुंसां निर्वाणपददायिन्यै नमः।
Om Punsan Nirvanapadadayinyai Namah।
61.
ॐ अचिन्त्यचरितायै नमः।
Om Achintyacharitayai Namah।
62.
ॐ चारुरुचिरातिमनोहरायै नमः।
Om Charuruchiratimanoharayai Namah।
63.
ॐ मर्त्यस्थायै नमः।
Om Martyasthayai Namah।
64.
ॐ मृत्युभयहायै नमः।
Om Mrityubhayahayai Namah।
65.
ॐ स्वर्गमोक्षप्रदायिन्यै नमः।
Om Svargamokshapradayinyai Namah।
66.
ॐ पापापहारिण्यै नमः।
Om Papapaharinyai Namah।
67.
ॐ दूरचारिण्यै नमः।
Om Duracharinyai Namah।
68.
ॐ वीचिधारिण्यै नमः।
Om Vichidharinyai Namah।
69.
ॐ कारुण्यपूर्णायै नमः।
Om Karunyapurnayai Namah।
70.
ॐ करुणामय्यै नमः।
Om Karunamayyai Namah।
71.
ॐ दुरितनाशिन्यै नमः।
Om Duritanashinyai Namah।
72.
ॐ गिरिराजसुतायै नमः।
Om Girirajasutayai Namah।
73.
ॐ गौरीभगिन्यै नमः।
Om Gauribhaginyai Namah।
74.
ॐ गिरिशप्रियायै नमः।
Om Girishapriyayai Namah।
75.
ॐ मेनकागर्भसम्भूतायै नमः।
Om Menakagarbhasambhutayai Namah।
76.
ॐ मैनाकभगिनीप्रियायै नमः।
Om Mainakabhaginipriyayai Namah।
77.
ॐ आद्यायै नमः।
Om Adyayai Namah।
78.
ॐ त्रिलोकजनन्यै नमः।
Om Trilokajananyai Namah।
79.
ॐ त्रैलोक्यपरिपालिन्यै नमः।
Om Trailokyaparipalinyai Namah।
80.
ॐ तीर्थश्रेष्ठतमायै नमः।
Om Tirthashreshthatamayai Namah।
81.
ॐ श्रेष्ठायै नमः।
Om Shreshthayai Namah।
82.
ॐ सर्वतीर्थमय्यै नमः।
Om Sarvatirthamayyai Namah।
83.
ॐ शुभायै नमः।
Om Shubhayai Namah।
84.
ॐ चतुर्वेदमय्यै नमः।
Om Chaturvedamayyai Namah।
85.
ॐ सर्वायै नमः।
Om Sarvayai Namah।
86.
ॐ पितृसन्तृप्तिदायिन्यै नमः।
Om Pitrisantriptidayinyai Namah।
87.
ॐ शिवदायै नमः।
Om Shivadayai Namah।
88.
ॐ शिवसायुज्यदायिन्यै नमः।
Om Shivasayujyadayinyai Namah।
89.
ॐ शिववल्लभायै नमः।
Om Shivavallabhayai Namah।
90.
ॐ तेजस्विन्यै नमः।
Om Tejasvinyai Namah।
91.
ॐ त्रिनयनायै नमः।
Om Trinayanayai Namah।
92.
ॐ त्रिलोचनमनोरमायै नमः।
Om Trilochanamanoramayai Namah।
93.
ॐ सप्तधारायै नमः।
Om Saptadharayai Namah।
94.
ॐ शतमुख्यै नमः।
Om Shatamukhyai Namah।
95.
ॐ सगरान्वयतारिण्यै नमः।
Om Sagaranvayatarinyai Namah।
96.
ॐ मुनिसेव्यायै नमः।
Om Munisevyayai Namah।
97.
ॐ मुनिसुतायै नमः।
Om Munisutayai Namah।
98.
ॐ जह्नुजानुप्रभेदिन्यै नमः।
Om Jahnujanuprabhedinyai Namah।
99.
ॐ मकरस्थायै नमः।
Om Makarasthayai Namah।
100.
ॐ सर्वगतायै नमः।
Om Sarvagatayai Namah।
101.
ॐ सर्वाशुभनिवारिण्यै नमः।
Om Sarvashubhanivarinyai Namah।
102.
ॐ सुदृश्यायै नमः।
Om Sudrishyayai Namah।
103.
ॐ चाक्षुषीतृप्तिदायिन्यै नमः।
Om Chakshushitriptidayinyai Namah।
104.
ॐ मकरालयायै नमः।
Om Makaralayayai Namah।
105.
ॐ सदानन्दमय्यै नमः।
Om Sadanandamayyai Namah।
106.
ॐ नित्यानन्ददायै नमः।
Om Nityanandadayai Namah।
107.
ॐ नगपूजितायै नमः।
Om Nagapujitayai Namah।
108.
ॐ सर्वदेवाधिदेवैः परिपूज्यपदाम्बुजायै नमः।
Om Sarvadevadhidevaih Paripujyapadambujayai Namah।

No comments:

Post a comment